Strijkers

Ontdek de familie van de strijkers.

 • Hoe bespelen? Meer lezen

  De strijkinstrumenten worden aangestreken met een strijkstok of boog in de rechterhand terwijl de linkerhand met de vingers de snaren indrukt om de noten te vormen. Viool of altviool speelt men zowel zittend als staand. De cello speel je zittend en de contrabas speel je staand.

 • Hoe meenemen? Meer lezen

  De viool of altviool zit meestal in een kist, maar er bestaan ook (rug)zakken om je viool makkelijk mee te nemen op de fiets.
  De cello zit meestal in een (rug)zak met handvat, er bestaan ook koffers maar die zijn vaak duurder en zwaarder om te dragen.
  De contrabas is niet makkelijk te vervoeren. Daarom speel je tijdens de les op een instrument van de academie en oefen je thuis op je eigen contrabas.

 • Wat na mijn opleiding muziek? Meer lezen

  De stijlmogelijkheden zijn onbeperkt, maar ze worden het vaakst in klassieke muziek gebruikt. In een symfonieorkest is de vraag naar strijkers vrij hoog. In een harmonieorkest zijn de contrabassen altijd zeer welkom. De viool zien we ook terug in kamermuziekensembles.

Viool

De viool is een sierlijk gevormd instrument met 4 snaren. De snaren worden aangestreken met een strijkstok of ‘boog’ in de rechterhand terwijl de vingers van de linkerhand de snaren indrukken om de verschillende tonen te vormen.

De viool is de kleinste van de strijkersfamilie en heeft het hoogste bereik.

Opleiding: Muziek - Klassiek

Kan gevolgd worden te:

 • Art'Iz kunstacademie regio Izegem
 • Vestiging Ingelmunster Centrum

Altviool

De altviool is een sierlijk gevormd instrument met 4 snaren. De snaren worden - net als bij de viool - aangestreken met een strijkstok of ‘boog’ in de rechterhand terwijl de vingers van de linkerhand de snaren indrukken om de verschillende tonen te vormen.

Wat is dan het verschil tussen een viool en een altviool?
Weinig. Er is geen verschil in spelen. De altviool is alleen iets groter dan de viool, klinkt lager en heeft een warmere toon.

Opleiding: Muziek - Klassiek

Kan gevolgd worden te:

 • Art'Iz kunstacademie regio Izegem
 • Vestiging Ingelmunster Centrum

Cello of Violoncello

Strijkinstrumenten zijn de max, zeker ook de cello. De cello benadert het meest de menselijke stem en kan zowel hoog als laag klinken. De vingers van de linkerhand drukken op de snaren, terwijl je met de rechterhand de strijkstok vasthoudt en strijkt.

Als cellist speel je muziek in je eentje, in een groepje of in een groot orkest. Een cello past in een koffer of een cellozak die je overal kan meenemen. In de academie hebben we cello's op kindermaat.

Na enkele jaren kan je al meespelen in het strijkorkest.

Heb je al eens mogen strijken op een cello ? Wil je dat graag doen? Neem contact op via Annemie.Devos@artiz-izegem.be

Opleiding: Muziek - Klassiek

Kan gevolgd worden te:

 • Art'Iz kunstacademie regio Izegem
contrabas.jpg

Contrabas

De contrabas is het grootste strijkinstrument dat de laagste tonen voortbrengt, men noemt hem wel eens oneerbiedig 'de olifant' van het orkest. Toch moet je geen zwaargewicht zijn om contrabas te spelen.

Dit instrument met zijn afhangende schouders en zijn lange hals heeft vier snaren.

Hoe wordt een contrabas bespeeld?
Vanuit rechtstaande positie worden de snaren aangestreken met in de rechterhand een strijkstok van ± 70 cm lang, terwijl de linkerhand met de vingers de snaren indrukt om de noten te vormen. Vaak speelt men pizzicato. Dat is getokkel op de snaren met de vingers, vooral bij jazz en lichte muziek, maar ook wel in het klassieke repertoire.

Opleiding: Muziek - Klassiek & Jazz-pop-rock

Kan gevolgd worden te:

 • Art'Iz kunstacademie regio Izegem