Toetsinstrumenten

  • Hoe bespelen? Meer lezen

    Een toetsinstrument of een klavierinstrument is een instrument dat wordt bespeeld via zijn toetsen of het klavier.

  • Hoe meenemen? Meer lezen

    De accordeon kan zowel in een speciale rugzak als in een bijhorende kist worden vervoerd. Het gewicht hangt uiteraard af van de grootte van het instrument. Let wel: terwijl je accordeon speelt, heb je als bespeler geen of weinig last van dit gewicht. Door het voortdurend openen en sluiten van de balg, verandert het zwaartepunt van het instrument continu.

    Een pijporgel kan je niet meenemen.

  • Wat na mijn opleiding muziek? Meer lezen

    De accordeon kent de laatste tijd een ware opmars! De warme, vrolijke, soms melancholische klanken raken menig luisteraar. Klassiek, folklore, klezmer, modern, … een waaier aan stijlen die in het lessenpakket uitvoerig aan bod komen

    Met het orgel kan je andere instrumenten en zangers, koren begeleiden maar … een pijporgel omvat eigenlijk een heel orkest op z’n eentje.  Naargelang het aantal registers je combineert, klinkt het orgel voller, rijker en ook luider.

Accordeon

De accordeon bestaat uit 3 belangrijke delen : de rechterkant (melodiekant), de balg en de linkerkant (baskant). De balg zorgt voor de klankproductie: door het trekken of duwen wordt, wanneer knoppen in de rechter- en/of linkerhand worden ingedrukt, klank geproduceerd.

Opleiding: Muziek - Klassiek

Kan gevolgd worden te:

  • Art'Iz kunstacademie regio Izegem

Orgel

Monumentaal toetseninstrument zoals de piano.  Een orgel heeft ook een voetklavier d.w.z. toetsen waar de voeten op spelen. De klanken worden voortgebracht door loden en tinnen pijpen waar een blaasbalg lucht doorblaast. Een orgel heeft verschillende registers d.w.z. pijpenreeksen die elk een andere klankkleur voortbrengen.

Welke muziekliefhebber heeft nooit staan dirigeren voor een luidspreker, dromend van een duizendkoppig orkest als gehoorzaam medium? In coronatijden lijkt het ver van ons bed, en sowieso een challenge die we steeds voor ons uit duwen en vervangen door haalbare alternatieven. En toch is het niet zo onrealistisch. Wie een orgel bespeelt is niet alleen speler maar ook dirigent, en beheerst in zijn eentje niet alleen honderden blaasinstrumentjes, maar heeft ook meestal met handen (en/of voeten) een hele compositie onder controle. Een lichamelijk en geestelijk zeer innemend instrument, dus. Geen wonder dat wie orgel speelt vaak zeer handig is in improviseren, en zelf componeren. 

Dit instrument, een huis dat varieert van een poppenhuisje tot Buckingham Palace, is steeds anders, in samenspel met de ruimte waar het in staat. Ieder orgel is een dus stukje ontdekkingsreizen in de ruimte en de tijd. Maar ook iedere reis levert onderweg wel minstens één memorabel orgel op, dat kan je wel raden. Maar wist je ook dat heel wat Europese monumentale orgels al een digitale sample-set hebben zodat je je woonkamer binnen de kortste keren tot een kathedraal omtovert?

Hoe wordt een pijporgel bespeeld?
Met de twee handen zoals de piano, en met de voeten. Door het induwen van de toetsen wordt er lucht door de orgelpijpen gejaagd, met een prachtige klank tot gevolg.

Opleiding: Muziek - Klassiek

Kan gevolgd worden te:

  • Art'Iz kunstacademie regio Izegem

Piano - klassiek

Ben jij ook zo geboeid door dat grote instrument met 88 witte en zwarte toetsen en wel 230 snaren? Voel jij je ook zo aangetrokken door dit schitterende instrument dat 'piano' heet? Waaruit je met amper 2 handen, 10 vingers en 2 voeten (want ja hoor, een piano heeft pedalen, net als jouw fiets!) miljoenen magische klanken tovert?

Wil je ook graag spelen op die mooie vleugelpiano in onze academie?

Voel je het al kriebelen?

Schrijf je dan meteen in voor pianoles en wees van harte welkom! Wij nemen je met plezier op sleeptouw door de wonderlijke wereld van de pianomuziek!

En neem het van ons aan: "Van piano spelen krijg je vleugels!”

Enkele pianoweetjes:

  • Er bestaan 2 modellen piano’s: de rechtop staande buffetpiano en de liggende vleugelpiano op 3 poten. We hebben beide modellen in onze academie!
  • Er bestaan ook digitale piano’s, daar wordt de klank elektronisch gemaakt, een piano zonder snaren dus.
  • Piano is bij uitstek een solo instrument, maar klinkt als een heel orkest.
  • Net omdat er 88 toetsen zijn, kan je er ook met 2, 3, zelfs 4 pianisten tegelijk op samen spelen!
  • Je kan als pianist in een bandje terecht.
  • Je kan jezelf begeleiden als je graag zingt, of samen musiceren met je vriendjes, die een ander instrument bespelen

Kortom, als je voor piano kiest: verzekerd plezier aan het klavier!

Opleiding: Muziek - Klassiek
Opleiding: Muziek - Jazz/Pop/Rock

Kan gevolgd worden te:

  • Art'Iz kunstacademie regio Izegem
  • Vestiging Ardooie
  • Vestiging Ingelmunster Centrum
  • Vestiging Kachtem
  • Vestiging Lendelede
  • Vestiging Oostrozebeke
  • Vestiging Sint-Eloois-Winkel